LilySlim Weight charts

LilySlim Weight charts

tiistai 17. heinäkuuta 2012

Tunteet treenien ohjaajina

Moni (minä itse mukaan luettuna) suunnittelee viikon treenit etukäteen. Mikä päivä teen mitäkin.. Ja usein sitten käy niin, että ei tulekaan tehtyä suunnitelman mukaisesti, ja sitten tulee vitutus ja ärsytys ja suututus kun on laistanut niiin hyvästä treenisuunnitelmasta.

Luin tänään lounaalla KuntoPlus lehden vanhaa numeroa, ja eräs artikkeli sattui silmääni. Erityisesti kun tänään on ollut varsin tunteikas päivä minulle ;) Artikkeli käsitteli sitä, miten saat eri tunnetiloista uutta energiaa treeniin. Artikkelissa neuvotaan kuuntelemaan yhä enemmän omaa kehoa ja miettiä millaisin tuntein päivä on kulunutkaan. Näillä nikseillä kuulema kuntoilusta saa enemmän irti. Pysähdyin miettimään voisiko tämää pitää paikkaansa, ja jatkoin lukemista.

Artikkelissakin viitattiin siihen, että useimmat ihmiset suunnittelevat etukäteen viikon treenit ja antaa sen määritellä mitä minäkin päivä tulisi tehdä. Mutta artikkeli laittoi samalla pohtimaan, kannattaisiko sittenkin antaa mielialan ratkaista se, onko tänään spinningtunnin, bodypumpin vai balancen vuoro.

KuntoPlussan artikkelissa oli kuusi erilaista mielialaa, joihin oli vinkit siihen millä tavalla tuossa mielialassa kannattaa treenata. Ne kuusi mielialaa ja treenivinkkiä tulevat tässä:
  1. Alakuloinen
    "Olo on itkuinen ja pala tuntuu juuttuneen kurkkuun. Tunne-elämä ei ole tasapainossa ja konkreettisen tekemiseen on hankala keskittyä, kun olo on alakuloinen ja jokin painaa selvästi mieltä"Alakuloisena tulisi valita sellainen laji, ettei siihen tarvitse keskittyä kovinkaan tarkasti. Esimerkiksi rauhallinen kävelylenkki luonnossa olisi oiva liikuntamuoto tähän mielialaan.
  2. Iloinen
    "Pirskahtelevan iloisena tekee mieli vain hymyillä kaikille vastaantulijoille. Mikään ei voi lannistaa mieltä, sillä olo on onnellinen. Energiaa riittää kaikkeen siihen, mitä rankoissa treeneissä pitääkin tehdä"Iloisena kannattaa tehdä kaikkea mahdollista, mitä mieleen juolahtaa. Mene esimerkiksi tanssi- tai aerobic-tunneille, joiden koreografiat ovat yleensä hyvin vaativia. Tai lähde reippaalle juoksulenkille. Mutta muista, että rasituksen tulisi olla keskitasoista ja kestoltaan enintään 45 minuuttia.
  3. Kiukkuisena
    "Mitta on täynnä ja olet saanut tarpeeksesi meneillään olevasta tilanteesta tai lähelläsi olevista ihmisistä. Olo on sellainen, että tekisi mieli huutaa ja huitoa"
    Kiukkupuuskassa energia kannattaa käyttää raskaaseen voimaharjoitteluun salilla tai rankkojen intervallien tapaisiin treeneihin. Kannattaa myös kiukkuisena kokeilla kavereita vastaan kisaamista. Aggression voimalla eteenpäin ;)
  4. Stressaantunut
    "Hartiat kiipeävät kohti korvia ja henkiä tulee pidätettyä sen kummemmin asiaa tiedostamatta. Putkinäkö estää oman tilanteen tarkkailemisen ulkopuolelta. Mieli vaikuttaisi kaipaavan rauhoittumista, mutta sille ei tunnu olevan aikaa"
    Kun stressi iskee, kannattaa keskittyä hidastempoisiin ja rentoihin harjoituksiin, joissa liikutaan ja hengitetään hallitusti. Tähän mielialaan oiva liikkumismuoto on jooga- tai pilatestunnit tai pieni ja rento hölkkälenkki.
  5. Epätietoinen
    "Et saa millään päätettyä, mitä haluaisit tehdä, ja ajatukset tuntuvat kiertävän kehää. Kaikki etenee kuin hidastetusti, ja sohva vetää puoleensa tavallistakin houkuttelevammin"
    Valitse tällöin omasta mielestäsi mielenkiintoinen treeni, joka ei vaadi paljoa päästäksesi alkuun. Suosi vauhdikkaita, muttei liian raskaita harjoituksia. Oivallisia keinoja ovat esimerkiksi kahvakuulan heilauttelu ja vauhtilenkit.
  6. Turhautunut
    "Olo on niin turhautunut, ettei mikään ole hauskaa. Joku asia saattaa odottaa tekemistä, mutta siihen ei pääse käsiksi heti, joten tekeillä olevien asioiden luettelo pään sisällä vain venyy venymistään - ja se tekee olosta entistä turhaantuneemman. Mihinkään ei saa keskittyä ja koko ajan tekisi mieli turvautua johonkin sijaistekemiseen"
    Valitse niin lyhytkestoinen harjoitus, että jaksat keskittyä siihen. Aina ei tarvitse liikkua täyttä kuuttakymmentä minuuttia vaan pienempikin aika riittää. Tai voit esimerkiksi tunnin välein tehdä vaikkapa yhden sarjan vatsalihaksia. Näin sinulla ei mene kerralla hirveästi aikaa treenin tekemiseen. Suosi ennestään tuttuja treenejä, niin oppimiseen ei mene paljoa aikaa ;)
Mikäs olotila teihin sopii tällä hetkellä?

Olen vielä kiukunpuuskissani, joten suuntaankin kohta puoliin Bodypump tunnille nauttimaan rankasta treenistä ja purkamaan aggressiot pumppitankoon.

1 kommentti:

  1. Kiitos ja tsemppiä sullekin! :) Liityin sun lukijaks, on mukava lukea toistenkin projekteista :)

    http://nnipke.blogspot.fi/

    VastaaPoista